Az Ákos Pince 1996-ban alakult az 1950-es évek előtti családi tradíciót folytatva, ugyanis a család több generációra visszamenőleg foglalkozott szőlő- és bortermeléssel.
1996-ban mindössze 1 ha területen indult újra a termelés. Az elmúlt több, mint 10 évben a terület 6,5 ha-ra növekedett. A szőlőterületek Gyöngyös város és Visonta község határában helyezkednek el, nevezetesen a Csókás, Csárda-Csücskő, Kármélusi és Magdalaki dűlőkben.
A Mátrai Borvidék adottságait leginkább kihasználva a fajtaösszetétel legnagyobb részt fehér, illatos fajtákból tevődik össze: Muscat Ottonel, Szürkebarát, Olaszrizling, Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Zengő, Rizlingszilváni.
A szüret kíméletes módon, a bor stílusának legmegfelelőbb technológiai érettségben történik. Közvetlenül 20 kg kapacitású ládákba szedjük a szőlőt, melyekben a szállítás is történik.
A szőlő feldolgozása során a mustok frakcionálása történik, a színlét és a présmustot külön kezeljük. A modernkori borászati felfogásnak megfelelően a mustot ülepítjük, majd a fajélesztős beoltás után alacsony hőmérsékleten, 15-17 C°-on irányítottan erjesszük.
A fajtától függően a további borkezelési eljárások eltérőek lehetnek. Bizonyos fajtáknál, például a Muscat Ottonelnél törekszünk az oxigén kizárására, hogy az elsődleges illat- és zamatanyagok minél intenzívebben megjelenhessenek. Más fajtáknál, mint az Olaszrizling és Szürkebarát néhány hónapos nagyhordós ászkolást alkalmazunk, hogy a fahordós érlelés következtében kapott ízanyagokat is élvezhessük a borok fogyasztása közben.
Kategória: | Borospince |
Pincészetük egy családi vállalkozás, mely a Mátra lábánál, Abasár szívében helyezkedik el.
BővebbenA Bárdos Pincészet a Mátrai borvidéken, Nagyrédén található családi vállalkozás, melyet 1999-ben alapítottak.
BővebbenA család generációkra visszamenően foglalkozott a szőlőtermesztéssel, de később a borkészítésről Szőke Mátyás vált országosan...
BővebbenA közel százéves pince és borház Gyöngyöstarján központjában, egy hangulatos utcácskában található.
Bővebben