Márton-nap a Mátrában – fények, ízek és hagyományok

Ahogy a novemberi köd rátelepszik a Mátra lankáira, és a szőlőhegyek is pihenni térnek, elérkezik Márton napja – az ősz utolsó nagy ünnepe. Ilyenkor Gyöngyös és a környékbeli falvak megtelnek fénnyel, jókedvvel és libaillatú forgataggal.

A hagyomány szerint Szent Márton szerénysége miatt a ludak árulták el rejtekhelyét, így vált a liba az ünnep jelképévé. Ebből született az a szokás, hogy ezen a napon libából készült ételek kerülnek az asztalra – libasült, libamáj, ropogós libacomb – mindez mellé pedig friss újbor dukál. A gyöngyösi és mátrai éttermek, pincészetek ilyenkor külön menüvel készülnek, a hagyományos ízeket modern köntösben tálalva.

A Mátra települései közül több is különleges Márton-napi rendezvénnyel készül: Parádsasváron a „Zsír-Zsúr” néven ismert gasztronómiai esemény családias hangulattal, ínycsiklandó falatokkal és esti koncerttel várja a látogatókat, míg a környék pincészetei borkóstolókkal és újbor-avatóval ünnepelnek.



3200 Gyöngyös, Fő tér 10. • gyongyos@tourinform.hu