TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Március 15-i hosszú hétvége a Mátrában

Testi-lelki felfrissüléshez kiváló helyszín az ébredező természet. Ha a március 15-i hosszú hétvégét a Mátrában töltené, ajánlunk néhány remek programot, ha a felsejlő napsütésen, a csodálatos panorámán, végtelen erdei nyugalmon kívül másra vágyna.

 

Városi ünnepség Gyöngyösön

03.15. (péntek)

A március 15-i városi ünnepség keretében avatják fel Gyöngyös legújabb köztéri szoborcsoportját, a tizenhárom aradi vértanú életnagyságú, bronz mellszobrát, Gáspár Géza alkotását az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél.

Az ünnepségen mások mellett Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész is közreműködik.

https://www.gyongyos-matra.hu/esemenyek/marcius-15/

 

Mátravasút március 15-én kezdi meg menetrendszerinti közlekedését.

Mátrafüred felé az első vonat 9:00-kor indul a Gyöngyösi indítóállomáson, míg Szalajkaházra 10:08-kor indul az első menetrend szerinti járat.

A 2024 évi menetrend és aktuális díjszabás az https://www.egererdo.hu/erdei-vasutak oldalról letölthető.

 

Gyöngyösi Állatkert

03.15. ( péntek) 9.00-17.00

Játékos feladatok, vetélkedők, Izgalmas látványetetések várnak egész nap.

Fenséges nagymacskákat, mókás majmokat, zoocsemegével etethető cukiságokat, babusgatható nyuszikat, interaktív állatbemutatót hüllőkkel és sok-sok vidámságot tartogat a nap.

https://www.facebook.com/GyongyosiAllatkert?locale=hu_HU

 

Oxygen Adrenalin Kalandpark

03.15-17. (péntek-vasárnap)

Ha az időjárás lehetővé teszi, március 15-ei hosszú hétvége minden egyes napján nyitva tart a kalandpark 10:00 – 18:00 között.

A bobpályán kívül már haználható lesz a függőhíd, a libegő, lehet tekerni a Sky Bike-kal és még a következő élményelemeket is ki lehet próbálni: eurobungy, kisvonat, hajtány, trükkös kerékpárok, kowboykids, íjászat, paintball célbalövés.

Indulás előtt érdemes a működő élményelemekról itt tájékozódni

 

Ünnepi hétvége a Siroki várban

03.15-17. (péntek.vasárnap)

A március 15-i ünnepi hosszú hétvége tökéletes alkalom egy kirándulásra a Siroki várba, ahol megemlékezünk az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról is!.

https://www.facebook.com/events/928230155568935

 

Túrák a hétvégére

Hóvirágnéző túra Jaguson

03.17. (vasárnap) 9.00-16.30

17 kilométeren át, 566 méter össz. szintemelkedéssel, és ugyanannyi össz. szintcsökkenéssel a Kisnánai Vártól indul és ide is érkezik vissza a túra.

 

Szezonnyitó túra a Sirok-Szajla tanösvényeken

03.16-17.(szombat-vasárnap)

Március 16-án Sirokban a Kék tanösvényen a Turisztikai Információs Központtól a Nyírjes-tóhoz, majd fel a várba, ahol reformkori hagyományőrző programokba nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Március 17-én Szaján a Ciklámen tanösvényen a Szajlai Fogadóépülettől (Ó-Szajla focipálya) túrázunk a tanösvény közelében lévő hódvárhoz, ahol megismerhetjük a hódok életét, majd tovább a siroki várhoz, ahol aznap különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt kicsik és nagyok.

 

Lágyasi körtúra

03.17. (vasárnap)

A 9 km-es túra útvonala érinti a következő helyeket: Bodony központ, Áldozó, Tőkés, Lágyasi legelő, Fekete-föld, Kilátó, Ballai út

 

A gyöngyöstarjáni bekötőút két oldalán található vérszilva fasor virágzásakor mára egyik legtöbbet fotózott helyszínné vált a térségben. Csodálatos látványt nyújt a rózsaszínben pompázó fasor, hátterében a falu fölé magasodó Világos- hegy. Érdemes megcsodálni! https://www.facebook.com/gyongyostarjaniverszilvafasor

Érdemes lehet felkeresni a hosszú hétvégén:

A Mátra Múzeum március 15-én ingyenesen látogatható.

Az állandó kiállítások mellett március 17-ig tekinthető meg a Megszólaló sírvilág időszakos kiállítás.

https://matramuzeum.nhmus.hu/

 

A mátrafüredi Harkály Ház március 15-én, pénteken és március 16-án, szombaton 10:00 -16:00 óra között lesz nyitva a nagyközönség számára. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi ökoturisztikai és környezeti nevelési központja sok szempontból foglalkozik a Mátrával: mesél annak kialakulásáról, tájtörténetéről, élővilágáról, de képet kaphatunk a hegység természetvédelmi helyzetéről, illetve az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról. Mindezeket izgalmasan, élményszerűen tálalva.

 

A Kisnánai vár a hosszú hétvége mindhárom napján 10.00-16.00-ig látogatható.

 

A mátrafüredi 4 Évszak cégcsoport a15. Születésnapját ünnepli!

5000 Ft-os ajándékutalvánnyal lehet válogatni az 50 féle négyévszakos programokból : https://4evszak.hu/matrafured/

Az ünnepi hosszú hétvégén 15% kedvezmény vár minden vendégre a Palóc Bistorant kínálatából.

 

Mindezek mellett a Mátra „megszokott” és gazdag élmény-kínálata is elérhető, a jó boroktól a jó falatokon át a szállodák és szálláshelyek legkülönfélébb szolgáltatásaiig. Így ha egy tartalmas hosszú hétvégére vágyik, egészen biztosan talál kedvére való elfoglaltságot a Mátrában.