TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Kóstoltad a Mátra első ginjét? Már kapható a Tourinform irodában

Egy különleges bemutatón debütált a Mátra első ginje. Lovász Péter bízik abban, hogy az új boralapú ital olyan lesz, mint Kincsem a híres magyar ló, aki ha elindul egy versenyen, akkor tarolni fog.

 

Új termékkel rukkolt elő a gyöngyössolymosi Lovász Pincészet, megalkották a Mátra ginjét. A pincészet tulajdonosa elmondta, szerették volna a termékpalettájukat szélesíteni, így keresték a lehetőségét annak, hogy mi az, amivel a bor mellett meg tudnak jelenni és ami szimpatikus és eladható. Lovász Péter hozzátette, korábban is már jó kapcsolatot ápoltak a pálinkafőzőkkel és egy beszélgetés során jutottak oda, hogy miután a Mátrának nincs ginje, mint Tokajnak, így készítsenek egy Mátrára jellemző, mátrai borokból készült párlatot. Végül egy év engedélyeztetés után megszületett az Origin.

A Tüske Pálinkaház tulajdonosa, főzőmester az Origin kapcsán elmondta, hogy kétszeres lepárlású, nagyon tiszta szeszt készítettek és miután boralapú, prémium párlatot állítottak elő. Az első gin 17 féle fűszer- és gyógynövényt tartalmaz szárított és friss formában, aromákat egyáltalán nem használnak. Czifra György elmondta, hogy miután a gin készítés során törvényi előírás, hogy borókát és koriandert tartalmaznia kell, így az ő esetükben is ez az alapfűszerezés, de emellett számos olyan gyógynövény is megtalálható benne, mint a kamilla vagy a bodza, amely a Mátrában is jelen van és a készülő koktélokhoz is könnyen beszerezhető. A főzőmester beszélt arról is, hogy a gin 37,5 százaléktól kezdődik, a mátrai termék 40 százalékosra van befokolva. A készülő ízek kapcsán elárulta, hogy arra törekednek, hogy minél szélesebb közönséget elérjenek, így készül majd piros bogyós ízesítéssel, de a mediterrán ízvilágot is megjelenítik.

A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület akárcsak korábban, ezúttal is kiemelten kezeli a helyi termékek népszerűsítését, így a Fő téri Tourinform irodában is elérhető a Mátra legelső ginje.”

 

Forrás és további részletek: https://gyongyosma.hu/2023/06/12/mar-kostolhato-a-matra-elso-ginje/